15 Blg, starter wystartował, drożdże wygłodniałe, ze słoja wylewają się. No to piwko na Międzynarodowy Dzień Piwa
TeDy`s WARzone
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
Zacieranie: 65-66 st. C przez półtorej godziny, po godzinie próba jodowa pozytywna.
.
Comment
-
-
no to też szlag mnie trafi myślę sobie na początku negatywna, ale potem domyślam i pozytywna i tak teraz myślę, że ja to już w ogóle nie myślę
Comment
-
-
U TeDiego rozpoczyna się zimowy sezon warzenia. W planach: Belgian Dark Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Munich Helles, Munich Dunkel, Weizen i dwa owocowe piwa.
Na pierwszy rzut IIPA 18BLG, muszę wykorzystać jeszcze gęstwę i chmiele pozostałe z poprzednich amerykańskich piw. Zatem:
Słód Pale Ale 3,40 kg 85%
Biscut 0,20 kg 5%
Słód Carahell 0,40 kg 10%
Zacieranie jedno temperaturowe ~67*C.
Chmielenie jeszcze w planach, ale będzie solidnie
Comment
-
-
IIPA nie wyszła, będzie AIPA. Niestety dałem chyba za dużo wody do zacierania 4 litry na kilogram. Ledwo mi się zmieściło wszystko do filtratora, a samo piwo po wysładzaniu wyszło cienkie. Ponadto odkąd kupiłem sobie nowy filtrator z oplotu, filtracja i wysładzanie to droga przez mękę, będę musiał pomyśleć nad jakąś alternatywą. Koniec końców wyszło tak:
Słód Pale Ale 5,00 kg 85%
Biscut 0,20 kg 3%
Słód Carahell 0,40 kg 7%
Słód Karmelowy 0,25 kg 4%
Jasny Strzegom (380 EBC)
Zacieranie 90 min w 67*C
Musiałem parę dobrych litrów odparować gdyż wyszło mi z 22 litry około 11 BLG. Zakończyłem na 16 BLG, a brzeczki mam 17 litrów
Chmielenie 60:
Na początku Citra 20 g
15 minunta Chinook 06 g
30 min Palisade 17 g
30 min Athanum 29 g
0 Willamette 09 g
Planuje:
Na zimno Centenial 20 g
D tego odlałem jeszcze parę litrów brzeczki 10 BLG, aby zrobić(jeżeli tak to można nazwać) cieńkusza dla ciężarnej żony .
Zadałem dziś wszystko gęstwą (po zrobieniu startera) z poprzednich amerykańskich warek w temperaturze ~18*C i takową planuję podtrzymać przez burzliwą.
Comment
-
-
Czas zabrać się to kolejnego warzenia. Okazja szczególna, piwo ma być narodzinowe, gdyż będę tatą Padło na Belgian Dark Strong Ale, coś co długo dojrzewać musi, a przy szczęśliwym rozwiązaniu, otwartym zostanie
Słód Pilzneński 4,00 kg 62%
Słód Monachijski 1,00 kg 15%
Słód Biscut 0,50 kg 8%
Słód Karmelowy Ciemny 0,50 kg 8%
Słód Pszeniczny 0,50 kg 8%
Cukier kandyzowany 0,2 kg
Szczypta kolendry i cynamonu.
Chmielić będę stosunkowo sporo, ale w ramach wytycznych stylu i wyłącznie polskimi chmielami -marynką i lubelskim.
Zakładam koło 19 * BLG
Drożdże: SAFBREW T-58
Krytyka mile widzianaLast edited by TeDy_beer; 2012-11-17, 09:21.
Comment
-
-
Zacieranie:
15 min. p. Ferulikowa
20 min. p. Maltozowa
40 min. p. Dekstrynująca
Chmielenie:
10g Marynka 0 min.,
15g Lubelski 40 min.,
10g Marynka 40 min.,
~18g Przyprawy (kolendra, ziele ang., kardamon)
~220g cukier kandyzowany 55min.
Wysładzanie i filtracja bardzo kiepsko już od paru warek muszę wymienić filtrator. Na oko wyszło ~10 litrów 18 BLG i 12 litrów cieńkusza ~6 BLG. Także TRAGEDIA. Robię starter z suchych coby starczyło na obie warki.
Comment
-
Comment